Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Які аналізи варто здати вегетаріанцям?

нд, 29 вересня 2024 р.

Альтернативні дієти, такі як вегетаріанська або веганська, набувають все більшого розповсюдження. Часто вони навіть корисніші для здоров'я - але лише за умови дотримання кількох правил. Це пов'язано з тим, що в вегетаріанській або веганській дієті може бути менше деяких поживних речовин, а це означає, що існує ризик їх дефіциту.

В мережі лабораторій INVIVO ви можете здати усі аналізи, які допоможуть оцінити загальний стан організму та виявити можливі дефіцити.

Що потрібно знати про вегетаріанські дієти

Форми вегетаріанства можна розділити на ово-лакто-вегетаріанців (утримуються від м'яса/риби, їдять яйця і молочні продукти) і лакто-вегетаріанців (утримуються від м'яса/риби/яєць, їдять молочні продукти).

Вегетаріанці та вегани споживають більше вітаміну С, Е, тіаміну, фолатів, магнію, калію та клітковини завдяки більшому споживанню багатих на клітковину зернових продуктів, а також фруктів і овочів. Водночас вони уникають червоного м'яса - його високе споживання і особливо споживання м'ясних продуктів пов'язане з підвищеним ризиком багатьох захворювань (наприклад, деяких видів раку). Вегетаріанці зазвичай мають низку переваг для здоров'я, наприклад, нижчий рівень холестерину і меншу масу тіла. Численні дослідження показують, що у вегетаріанців знижений ризик різних хвороб цивілізації, таких як високий кров'яний тиск, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і рак кишечника, порівняно з невегетаріанцями.

Однак вегетаріанська і, особливо, веганська дієта також приховує в собі ризик нестачі певних критично важливих поживних речовин. Тести на дефіцит поживних речовин для вегетаріанців/веганів можуть виявити можливі прогалини в постачанні. Цілеспрямований вибір продуктів харчування і правильне планування часто можуть запобігти дефіциту поживних речовин - за винятком вітаміну B12 у веганів. В іншому випадку для оптимізації споживання поживних речовин рекомендується вживати харчові добавки.

З якими дефіцитами зустрічаються вегетаріанці?

М'ясо, риба, яйця та молочні продукти містять безліч важливих поживних речовин. Деякі з них навіть (майже) містяться лише в цих продуктах або є менш доступними з рослинної їжі. Як правило, чим більше обмеження в їжі і чим більш однобоким є раціон, тим більший ризик дефіциту поживних речовин. Симптоми часто з'являються лише через роки дефіциту, оскільки спочатку виснажуються іноді великі запаси організму. Першими неспецифічними ознаками дефіциту вітамінів або мінералів часто є втома, блідість, запаморочення, млявість або втрата апетиту.

Важливі аналізи на дефіцити

Вітамін В12

Оскільки вітамін В12 міститься майже виключно в продуктах тваринного походження (риба, м'ясо, молочні продукти, яйця), поширеність дефіциту В12 у веганів, які не приймають добавки з В12, становить до 86%. Неспецифічними симптомами дефіциту є блідість, слабкість і запаморочення. Клінічні симптоми дефіциту, такі як анемія (мегалобластична анемія) і неврологічні розлади, такі як поколювання в руках або ногах, нестійка хода і параліч, часто проявляються лише через роки і можуть бути незворотними (необоротними), саме тому настійно рекомендується ранній і регулярний моніторинг статусу В12. Визначення активного вітаміну В12, холотранскобаламіну, є найбільш раннім показником дефіциту вітаміну В12.

Вітамін D

Вегетаріанці і особливо вегани мають знижене споживання вітаміну D3, оскільки він міститься тільки в продуктах тваринного походження (особливо жирна риба, субпродукти, яйця, молочні продукти), за винятком деяких рослинних джерел (наприклад, гриби, лисички).

Хоча утворення вітаміну D через шкіру під впливом сонячного світла робить значний внесок у забезпечення вітаміном D, більшість населення в наших широтах - в тому числі й невегетаріанці - не задовольняють свої потреби. Дефіцит може призвести до перепадів настрою, втоми та підвищеної сприйнятливості до інфекцій. У довгостроковій перспективі підвищується ризик остеопорозу (втрати кісткової маси) і переломів кісток. Якщо діагностовано дефіцит вітаміну D, рекомендується приймати добавки з вітаміном D. Веганський вітамін D3 з лишайника доступний як альтернатива вітаміну D3, отриманому з тваринного жиру.

Вітамін B2

Молочні продукти, яйця, м'ясо та риба багаті на вітамін B2 (рибофлавін). Відсутність цих продуктів може призвести до запалення куточків рота і ясен, а також до проблем із зором і анемії.

Залізо

Оскільки рослинне залізо (у зернових продуктах, шпинаті, бобових) має нижчу біодоступність, ніж тваринне (у м'ясі), запаси заліза у вегетаріанців і веганів, як правило, нижчі. Однак вміле поєднання продуктів може запобігти дефіциту заліза. Нижче ви можете прочитати кілька порад щодо цього. Симптомами дефіциту можуть бути анемія, втома, імунодефіцит, блідість, задишка і проблеми з серцем. Для діагностики рекомендується визначення білка, що зберігає залізо, феритину та загального аналізу крові, пропонуємо аписатися за посиланням https://invivo.ua/uk/kiev/service-detail-spravochnik/117/.

Кальцій

Існує ризик дефіциту кальцію, якщо не вживати молочні продукти, якщо це не компенсується продуктами-замінниками (наприклад, збагачене соєве молоко) або продуктами, багатими на кальцій (мінеральна вода з високим вмістом кальцію, броколі, капуста, горіхи). У довгостроковій перспективі ризик розвитку остеопорозу зростає.

Цинк

Потреба в цинку в основному покривається за рахунок червоного м'яса і сиру. Цинк, що міститься в продуктах рослинного походження (наприклад, горіхи, продукти з борошна грубого помелу), гірше засвоюється організмом.

Йод

Не лише вегетаріанці та вегани відчувають дефіцит йоду через те, що не їдять йодовмісну морську рибу та молюсків.

Діагностувати усі ці дефіцити можна завдяки відповідним аналізам крові.

Як підготуватися до аналізів?

Для дослідження використовується венозна кров. Забір матеріалу здійснюється вранці натще. За 12 годин до аналізу необхідно виключити прийом їжі, алкоголю, нікотину та ліків. Якщо ви не можете припинити прийом медикаментів - повідомте про це співробітника лабораторії. Також за добу до обстеження необхідно мінімізувати фізичну активність. У день забору крові дозволяється випити невелику кількість чистої негазованої води. Зареєструватися на сдачу комплескного аналізу можна за посиланням https://invivo.ua/uk/kiev/service-detail-spravochnik/551/

Розшифровка результатів

Результати дослідження не є діагнозом та потребують консультації лікаря.

На завершення

Запишіться на комплексне обстеження в INVIVO та контролюйте стан свого здоров'я з комфортом.

Більше інформації про дослідження, актуальні пропозиції та найближче до вас відділення можна знайти на сайті invivo.ua

INVIVO: щодня піклуємося про здоров'я українців.

Автор статті
Адмін