Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Супровід та підтримка дитини: Jooble про роботу няні у сучасному світі

пт, 20 жовтня 2023 р.

Сьогодні багато родин, де працюють обидвоє батьків, шукають кваліфікованих нянь, які будуть не тільки доглядати за дітьми, але й займатися їхнім розвитком. Професія гувернантки може бути як основним видом діяльності, так і додатковою зайнятістю на декілька годин на день. На сайті Jooble можна часто зустріти вакансії від сімей, де терміново потрібна няня. В середньому на місяць фахівчиням пропонують від 13000 до 20000 грн. У статті ми розповімо про особливості цієї професії в сучасному світі та професійні необхідні якості.

Кому підійде робота нянею?

Професія няні або гувернантки підійде всім людям, хто любить дітей, вміє їх зацікавлювати та будувати комунікацію. Для догляду за малечею дошкільного віку зазвичай не треба мати спеціальної освіти, але наявність середньої або вищої медичної освіти буде значною перевагою. Батьки діток шкільного віку часто зацікавлені в фахівцях з педагогічною освітою, адже дитині часто буває потрібна допомога з домашніми завданнями та додаткові роз’яснення матеріалу, що не засвоївся в класі.

Разом з експертами компанії Jooble ми виділили такі особистісні якості, які повинен мати кандидат:

  • ввічливість та доброзичливість;
  • розуміння дитячої психології різного віку;
  • адаптивність;
  • творчість;
  • стресостійкість;
  • відповідальність;
  • конфіденційність.

Обмежень за віком в цій професії майже не має. Сьогодні нянями працюють як молоді дівчата, так і жінки середніх літ. Частіше спеціальність цікава медсестрам та вихователям дитсадочків, вчителям молодших та середніх класів, які не бажають працювати з великими колективами дітей. До речі, зараз на сайті Jooble пропонується активно пропонується робота нянею Київ, нові вакансії тут з'являються щодня.

Вимоги до нянь в сучасному світі

Обсяг обов’язків залежить індивідуально від потреб родини. Бувають сім’ї, де батьки працюють за повним графіком, тому й помічниця потрібна їм на з першої або другої половини дня до вечора по будніх днях. У випадках, коли один з членів родини має часткову зайнятість, графік роботи няні може скорочуватися до декількох годин на день. Форма праці завжди обговорюється на співбесіді, щоб між фахівчинею та роботодавцями не викликало надалі непорозумінь.

До основних обов’язків нянь зазвичай відносять:

  • догляд за дитиною та організація розпорядку дня;
  • виконання домашніх завдань;
  • супровід на прогулянки, додаткові заняття;
  • розвиток дитини;
  • годування.

Інколи батьки також просять нянь супроводжувати дитину під час самостійних або сімейних поїздок в інші міста, країни. В такому випадку умови роботи та оплата обговорюються окремо. Сьогодні також можна вибрати вакансію за кордоном, адже багато жінок з маленькими дітьми з початком повномасштабної війни були вимушені виїхати до ЄС.

Важливо зазначити, що до обов’язків нянь не входять приготування їжі, прання, прасування білизни, прибирання кімнат. Звісно, що фахівці можуть це виконувати по бажанню та за умови того, що це не заважатиме безпосереднім задачам – догляду та розвитку дитини. Але такі послуги повинні супроводжуватися додатковою оплатою.

Особливості роботи з дітьми «покоління Z»

Щоб знайти роботу нянею та зуміти побудувати довірчі відносини з дитиною, спеціалістам потрібно розуміти психологічні особливості дітей «покоління Z». Дослідження показали, що їм притаманні наступні риси:

  • Цифрова грамотність – «джен-зі» дуже вправні в користуванні смартфонами, планшетами, комп'ютерами й зазвичай це те, що їх цікавить найбільше. Тому для розвитку навичок рахування, читання, логіки можна використовувати навчальні додатки, онлайн-ігри, мультфільми.
  • Мультизадачність – за цим поколінням можна помітити, що вони вміють поєднувати декілька задач, наприклад, виконувати домашнє завдання та дивитися фільм, читати книгу та слухати музику. Діти звикли сприймати інформацію з декількох джерел одночасно, тому важливо терпляче ставитися до того, що вони постійно змінюють фокус уваги.
  • Несприйняття графіків – за час дистанційного навчання школярі звикли до дедлайнів та втратили серйозне ставлення до розкладів. Усі завдання є для них переліком задач, які просто потрібно виконати в строк. Тому якщо дитина не хоче вчитися зараз, це не означає, що вона не буде робити цього взагалі.
  • Відсутність ієрархії – покоління Z бачить всіх людей рівними між собою. Для них старше не значить краще або розумніше. Дитина ніколи не прислухатиметься до дорослої людини, з якою їй некомфортно.

Також слід зазначити, що сучасні дошкільнята та школярі швидше засвоюють нову інформацію та прагнуть до більшої незалежності. Їм не подобаються довгі роз’яснення, вони майже одразу втрачають концентрацію, адже вважають, що вчитимуться на практиці та помилках.

При роботі з «поколінням Z» потрібно поважно ставитися до дітей та їхніх думок, давати їм можливість працювати автономно та проявляти себе. Завдання, які ви даєте малечі, повинні бути чітко сформульовані та розбиті на декілька підпунктів, мати терміни виконання, адже їм так легше сконцентруватися. По завершенню кожної задачі, не забувайте хвалити діток за виконання, це для них своєрідні «лайки» в реальному житті.

Автор статті
Адмін