Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Якщо доведеться народжувати у Польщі: поради від мам, які мають такий досвід

нд, 10 квітня 2022 р.

Настав час, коли пологи в Польщі – це вже не розкіш. Це одна з можливостей народити дитину у спокої та під мирним небом. Як все організувати і що неодмінно потрібно врахувати – розповіли мами, які нещодавно народжували або от-от народять.

Ведення вагітності

Люся (Тернопіль – Бєльсько-Бяла, Польща)

Для того, щоб стати на облік у Польщі, не обов’язково звертатися до жіночої консультації. Можна – до найближчого ginekologa położnika (гінеколога-акушера) чи гінеколога, який обслуговує вагітних. Це може бути навіть маленький приватний кабінет.

Для того, щоб стати на облік, потрібні документи:

  • закордонний паспорт;
  • номер PESEL (реєстр тих людей, які знаходяться на постійному або тимчасовому проживанні у Польщі).

Під час візиту до лікаря нагадайте, що вам потрібно оформити książeczkę ciąży (аналог української карти обліку вагітної). У цьому буклеті будуть зібрані всі аналізи, результати УЗД, тож беріть його на кожен візит до лікаря і на самі пологи.

Найкраще ставати на облік до 10 тижня. Це одна з умов для отримання одноразової допомоги – becikowe.

Юля (Львів – Гданськ, Польща)

Я приїхала в Польщу на 32 тижні і відразу стала на облік у державну клініку. Просто ту, яка найближче додому. Лікаря не вибирала.

Для реєстрації потрібен був номер PESEL.

Пошуки лікаря

Люся (Тернопіль – Бєльсько-Бяла, Польща)

Особисто я шукала на сайті Znany lerarz. Там можна прочитати відгуки про будь-якого лікаря, безпосередньо домовлятися про візит і простежувати, щоб кабінет був близько до дому.

Мова – не перешкода. Багато лікарів чудово розуміють українську чи російську. Якщо щось не зрозуміло – допоможе Google-перекладач.

Зауважте, що один і той самий лікар може надавати послуги у приватному кабінеті (платно) і паралельно у державній клініці (безкоштовно).

Щоб зареєструватися у державній клініці, потрібно надати підтвердження в’їзду з України у Польщі після 24 лютого та PESEL з відміткою ukr.

Важливо! Щоб отримати послуги безкоштовно, потрібно уточнити, чи заклад обслуговує в межах програми Національного фонду здоров'я (NFZ). Якщо ні, доведеться оплачувати.

Особисто я відвідую лікаря у межах NFZ. Особливої різниці з приватними кабінетами немає, хіба що час очікування коротший.

Вартість обстеження у лікаря, який працює приватно – 150-250 злотих (приблизно 1000-1700 грн) + оплата аналізів.

Ірена (Бердянськ – Жешув, Польща)

У Польщі прийнято народжувати там, де працює лікар-гінеколог, який веде вагітність. Хоч це й не означає, що він має бути присутнім на пологах.

Хоча я, наприклад, народжувала в іншій лікарні. На що звертала увагу під час вибору пологового? На персонал та відділ неонатології.

Всю вагітність можна відвідувати приватного лікаря, але народжувати по страховці NFZ. Більшість клінік мають підписаний договорів з Народним Фондом Здоров’я. Хороша новина для вагітних, які приїхали в Польщу після 24.02.2022 року – страхування безкоштовне.

Ірена, авторка “Єдиного у Польщі Практичного порадника для майбутніх мам

Марта (Львів – Краків, Польща)

Зараз всі лікарні в Польщі підтримують українців, які потребують тимчасового захисту. Майже все для нас безкоштовно. Крім того, діє система Lux Med, яка теж обслуговує без оплат. Я звернулася до лікарні, яка ближче до мене територіально.

Вибирати приватні клініки чи державні? Щодо якості обслуговування та досліджень – без різниці. Особисто я такої не відчула.

Що брати на пологи?

Люся (Тернопіль – Бєльсько-Бяла, Польща)

На самі пологи потрібно взяти паспорт та książeczky ciąży. Якщо маєте результати аналізів, теж краще візьміть зі собою.

Марта (Львів – Краків, Польща)

Перед пологами бажано звернутися до гінеколога, щоб дав направлення в лікарню. Потім з цим документом можна викликати швидку, яка завезе в той пологовий, який ви назвете.

Марта – львів’янка. Втім, у зв’язку з війною готується до пологів у Кракові

Що після пологів?

Марта (Львів – Краків, Польща)

Після пологів маєте три дні для перебування у післяродовій палаті. Там все є: чайник, холодильник, мікрохвильовка. За всім дивляться медсестри, нікому не потрібно за це віддячувати. Якщо попросите, безкоштовно дають суміш. Тобто перших три дні можете бути абсолютно спокійні та ні про що не турбуватися.

На кожну дитину видають 500 злотих (близько 3400 грн) на місяць. Це державна програма, яку можна оформити онлайн, якщо є PESEL. Ось посилання.

Ірена (Бердянськ – Жешув, Польща)

Раджу звернути увагу, чи є в клініці консультанти з грудного вигодовування, безкоштовні консультації психолога.

Якщо породіллі після виписки немає куди піти – можна зупинитися у домі самотньої мами (dom samotnej matki). Або звернутися до МОПСУ (Miejski Ośrodek Społecznej Pomocy).

Як зареєструвати дитину?

Ірена (Бердянськ – Жешув, Польща)

Для реєстрації потрібні PESEL, карта вагітності, група крові та останні аналізи. Реєстрація дитини відбувається автоматично. Відразу після пологів лікарі документують факт народження дитини, а отже після виписки ви матимете на руках інформаційну карту. З нею потрібно йти в Urząd Stanu Cywilnego, де видають польське свідоцтво про народження дитини. Можна теж скласти документи онлайн ще в лікарні, маючи profil zaufany (оформити можна тут: obywatel.gov.pl).

Люся (Тернопіль – Бєльсько-Бяла, Польща)

Процес реєстрації схожий на квест – доведеться побігати кабінетами.

Насамперед – у Польщі діє “закон крові”. Тобто дитина отримує громадянство від батьків. Якщо один з батьків іноземець – можна вибирати або вписувати подвійне громадянство.

Після виписки (зазвичай у лікарні потрібно перебувати кілька днів), потрібно взяти виписку з пологового. Додати закордонні паспорти батьків, свідоцтво про народження матері (не завжди вимагають), свідоцтво про шлюб (якщо є переклад) та звернутися в urząd stanu cywilnego (наш ЗАГС). Це потрібно зробити у терміні до 21 дня після пологів.

Після отримання свідоцтва про народження, потрібно його перекласти та віднести до найближчого консульства, щоб отримати довідку про надання громадянства. Оскільки через війну послуга виготовлення закордонних паспортів недоступна, фото малюка вклеюють у паспорт одного з батьків).

Безвіз новонародженого розпочинається відразу після народження. Тож варто якнайшвидше подбати про продовження легального побуту. Звісно, зараз ніхто новонароджених не депортує, але потім можуть бути проблеми.

Люся родом з Тернополя. Живе в Польщі вже 4 роки

Як щодо оплати самих пологів?

Люся (Тернопіль – Бєльсько-Бяла, Польща)

Якщо заклад обслуговує у межах програми NFZ, пологи абсолютно безкоштовні. Будь-які – природні, з кесаревим розтином, партнерські. Єдині платні – у воді (якщо у закладі є така послуга).

У приватних клініках – послуги, звісно, платні.

Якщо державний заклад не має позначки NFZ, доведеться заплатити за пологи від 3 до 6 тисяч злотих (приблизно 20-40 тисяч гривень). В приватних може бути і 20 тисяч злотих (більше 130000 грн).

Марта (Львів – Краків, Польща)

Пологи безкоштовні. Але потрібно попередньо підготувати свою сумку та одяг для дитини. Все інше – видають.

Враження

Люся (Тернопіль – Бєльсько-Бяла, Польща)

Жодних проблем з комунікацією, реєстрацією та самими пологами не було. До всіх вагітних тут ставляться однаково. Головне – не боятися, говорити про все, що турбує, запитувати, що цікавить. І, що важливо – ні в якому разі не нести лікареві цукерок, квітів чи грошей у конверті. Тут так не прийнято.

Марта (Львів – Краків, Польща)

Персонал лікарень різний. Є люди, які залюбки йдуть на зустріч, а є хамовиті. Як і в Україні. Мені було легко, бо частково розмовляю польською, добре її розумію. Якщо людина зовсім не володіє мовою, можуть бути проблеми. Молоді лікарі розмовляють англійською, тому порозумітися, в принципі, реально.

Юля (Львів – Гданськ, Польща)

Враження про гінеколога і про лікарню – лише позитивні. Про самі пологи не скажу, бо все ще попереду.

Ірена (Бердянськ – Жешув, Польща)

Дуже приємно відчувати турботу персоналу, який не очікує шоколадок, конвертів та пакетів з подарунками.

З мого досвіду скажу, що працівники клініки підбадьорюють, про всі свої плани і розвиток дій повідомляють.

Після пологів допомагають правильно прикласти дитину до грудей. Хоча, знаю, що так не всюди. Зверніть увагу під час вибору пологового!

Я двічі народжувала у різних лікарнях. Зустріла багато приємних людей, які були максимально зацікавлені в тому, щоб я народила максимально швидко та безпечно.

Автор статті
Таран Ірина
Мама, копірайтер
FBinstagram