Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Пренатальне УЗД

вт, 31 жовтня 2023 р.

Пренатальне ультразвукове дослідження (УЗД) — це ультразвукова діагностика плода з метою контролю його формування, зростання та розвитку. УЗД — абсолютно безпечний метод дослідження, він не завдає шкоди ані матері, ані дитині. Водночас він має високу інформативність, що робить його незамінним під час вагітності, коли діагностичні інструменти лікаря обмежені через потенційні ризики. Точність дослідження залежить від якості обладнання, кваліфікації та досвіду дослідника. Наприклад, УЗД вагітних у Львові в одній із найкращих репродуктивних клінік гарантує високу точність та інформативність.

OWPlJrhmrgxCaMa3MAUktYriYfN78ZU6noptCMguhtPIGnhR4bL9Pz8n8v6mPTQtIUwbg_k-wqm_X1bNVQ3u_4LaFwIirUbhGG6QHml3mEJ4Q2Iu_zYuGJ6EeT_MqEnSV_ROnCpD-bzc

Суть методу

Під час УЗД у бік матки спрямовують датчик. Він випромінює ультразвукові хвилі, які по-різному відбиваються від структур тіла з різною щільністю. Відбитий ультразвук зчитує той самий датчик, а тоді перетворює його на зображення на екрані монітора. Щоб підвищити чіткість зображення, слід зменшити відстань між датчиком та досліджуваним органом. Тому датчик притискають щільно до живота, а щоб посилити його зчеплення і полегшити ковзання, наносять спеціальний гель. Ще один спосіб зробити УЗД матки інформативнішим — ввести датчик у піхву. Вагінальне УЗД використовують також під час вагітності: для діагностики малих термінів, а також для оцінки стану шийки у різних термінах вагітності.

Що можна побачити на УЗД плоду

Найголовніше: УЗД дає можливість батькам вперше побачити свою дитину, нехай у вигляді нечіткої рухливої тіні. Часто саме цей момент є усвідомленням того, що в сім'ї з'явиться нова людина.

Що може побачити лікар під час УЗД:

  • Вагітність терміном понад п'ять тижнів.
  • Позаматкову вагітність.
  • Багатоплідну вагітність.
  • Гестаційний вік плода, тобто точний термін вагітності.
  • Відповідність розвитку плода гестаційному віку.
  • Серцебиття, рух, м'язовий тонус, будову тіла плода.
  • Вроджені аномалії розвитку, дефекти нервової трубки, вади серця тощо.
  • Відхилення, притаманні хромосомному захворюванню, наприклад, синдрому Дауна.
  • Положення дитини в матці, що має значення наприкінці вагітності.
  • Загрозу викидня.
  • Матку, фаллопієві труби та яєчники вагітної.

Також УЗД використовують як допоміжний метод для виконання інвазивної діагностики плода, амніоцентезу чи біопсії ворсин хоріона.

FkPPDqaH4NTTqY1w1Xt-PiMiK2uFXU8MTRReBnbIrJa2CVuyKry1YJDikQ69jsDnxg77CCizo9RQj8_0vKVdpOoaNUzlFwyGfqA35wTKqwPhyLBMS1Cwcmn1xJBDnnRP48MSX46bJaGy

Які варіанти УЗД використовують під час вагітності?

Про два методи розміщення датчика — трансабдомінальний і трансвагінальний — вже згадувалося.

Крім звичайного УЗД плоду, іноді використовують доплерографію. Це ультразвукове дослідження кровотоку. Воно дає змогу оцінити кровообіг у системі мати-плацента-плід, що дуже важливо для виявлення гіпоксії. Гіпоксія, або нестача кисню, призводить до різних порушень з боку плода, аж до його загибелі.

Також є 3D та 4D-УЗД. Під час 3D-УЗД апарат створює одночасно тисячі знімків, з яких збирає тривимірне зображення. Воно докладне та чітке, настільки, що дає можливість розглянути риси обличчя малюка. 4D-УЗД фіксує ще й рухи плода, тобто створює відеозображення.

Скільки разів можна зробити УЗД, щоб не зашкодити дитині?

Це питання часто ставлять акушерам-гінекологам. Насправді УЗД не шкодить дитині, скільки б разів його не виконували. Тому його використовують і планово, і для екстреної чи уточнювальної діагностики.

Планове УЗД виконують двічі, у першому та другому триместрі. Це так звані скринінги вагітності — дослідження, які проводять із метою ранньої діагностики хромосомних хвороб чи аномалій розвитку. Ультразвукове дослідження в третьому триместрі, як правило, проводять для оцінки темпів росту плоду. За потребою лікар може призначати УЗД плоду будь-коли.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Автор: Шестопал Костянтин Вікторович – cпеціаліст з УЗД.

Автор статті
Адмін