Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Міфи про метаболізм. Як перезавантажити свій організм?

сб, 7 жовтня 2023 р.

Метаболізм завжди був предметом обговорень і міфів, пов'язаних із способом, яким наш організм перетворює їжу на енергію та підтримує наше здоров'я. У цій статті ми розглянемо деякі з найпоширеніших міфів про метаболізм та розкриємо їхню сутність. Крім того, ми розговоримо про те, як можна перезавантажити свій організм і підвищити метаболічну активність. Дізнайтеся, як правильно доглядати за своїм метаболізмом та чому консультація з ендокринологом може бути важливим кроком у досягненні вашої метаболічної гармонії. Давайте розберемось у всіх цих аспектах разом.

Давайте так, прискорити метаболізм неможливо. Але можна зробити його більш еластичним і піддатливим. Таким, який буде нормально реагувати на будь-які зміни багато їжі, багато спорту, а іноді й повна відсутність. Метаболічна гнучкість здатність використовувати різні види палива глюкози (цукру) та жиру залежно від їх доступності та потреб тіла.

В еволюційному плані періоди голоду мають немаловажне значення

З еволюційної точки зору періоди голоду мають велике значення. Раніше ми часто залишались без їжі або жили з великими паузами між прийомами їжі. Зараз ми дуже "багата машина", але в базовому алгоритмі дуже проста, де внутрішні механізми налаштовані на зміни і завжди вміли до них адаптуватися. До голоду більше і частіше, ніж до переїдання. Відсутність сніданку, багато булочок та солодощів, порушення добових ритмів і перевантаження стресом, відсутність спорту розбалансують метаболічну гнучкість.

651c4c2eba8f7.webp

Загальний час транзиту їжі в тілі становить близько 53 годин

Загальний час транзиту їжі в тілі становить близько 53 годин. Щоб вивести відходи, травна система активізує мігруючий моторний комплекс, який просуває їжу до виходу. Він вимикається, коли ми їмо. А для активації потрібно до двох годин голоду, іноді більше.

Гнучкість та адаптивність важливий інструмент пристосування до змінних умов

Гнучкість та адаптивність важливий інструмент пристосування до змінних умов. Уміле користування всіма джерелами енергії превентивний шлях до вікових хвороб. Бонусів тонна, включно з нормалізацією ваги, новими мітохондріями, а це наше все. Періодичний продуманий голод допомагає сортувати і виводити клітинне сміття.

651c4c35ad2be.webp

Як повернути метаболізм:

  • вкладайте 2-3 прийоми їжі за день у 12-годинне вікно;
  • спорт не менше 30 хвилин на день;
  • виключіть рафіновані цукри, шліфовані зерна, сухофрукти та солодкі фрукти/сиропи при кожному прийомі їжі. Нижчий рівень інсуліну призводить до кращої МГ (здатності довше залишатися без їжі);
  • збільште споживання волокон некрохмалистих овочів, що ростуть над землею, та салатів, щоб стабілізувати рівень глюкози. Починайте їжу з салату;
  • збільште споживання жирів (оливкова олія, авокадо, горіхи, насіння) та переконайтеся, що їсте достатньо білка.
  • збільшуйте час між прийомами їжі оптимально це 4-5 годин.

Сила, гнучкість та обмін речовин: 7 головних фітнес-трендів цього року

Як ми будемо тренуватися цього року? Після адаптації до домашніх тренувань, індивідуальних занять у спортивному залі та улюблених активностей на свіжому повітрі, дізнаємося, які нововведення нас зацікавлять цього року.

Можливо, ви здатні зігнутися так, як інші вважатимуть неможливим, але наскільки ви гнучкі метаболічно? У кожного четвертого дорослого у Великій Британії метаболічний синдром і нездоровий обмін речовин, що може призвести до ожиріння, високого кров'яного тиску і високого рівня цукру в крові. Гарна метаболічна гнучкість означає здатність організму швидко і ефективно перемикатися між використанням вуглеводів і жирів як джерел енергії, що відрізняється низкою переваг, серед яких можливість легше набирати м'язову масу, краще тренуватися, підтримувати оптимальну вагу і довше залишатися молодими.

"Наш метаболізм - це ключ до гарного здоров'я і добробуту", - погоджується доктор NHS Емека Окороча. "Якщо ми зробимо його більш гнучким, за цим послідує все інше - вищий рівень енергії, контроль ваги і нижчий рівень цукру в крові".

Сайклінг нового рівня

651c4c5e87c3b.webp

Для деяких велопрогулянки стали улюбленим видом активності в теплий час року. Адже вирушаючи кудись верхи на велосипеді можна захопити з собою кошик з улюбленими закусками і влаштувати пікнік. Поки до настільки ідилічної картини потрібно почекати кілька місяців, можна спробувати уроки групового сайклінгу, щоб розпочати цей рік зі спортивної мотивації і почати літо на піку фізичної форми.

Тренування ментального здоров'я

Звичайно, ми працюємо над тим, щоб наші тіла залишалися здоровими і сильними. Але також ми все частіше займаємося спортом, щоб покращити свій психічний стан, чи то ходьба чи інтенсивні тренування. Експерти давно кажуть, що фізична активність - найкраще лікування, яке тепер виходить на новий рівень зі спеціально підібраними тренуваннями для людей з депресією і діабетом. Бокс - одна з виділених дисциплін, під час якої задіюються різні групи м'язів, покращується координація, постава і настрій. Важливо зазначити, що бокс також допомагає розвинути впевненість у собі і багато прихильників занять підтверджують, що це найнадихаючіша тренування - ви можете відчути себе сильними і здатними на перемогу вже після першого заняття.

Регулярні тренування замість коротких марафонів

651c4c673c640.webp

Здоров'я - це наше все. І багато в чому воно залежить від регулярної, а не тимчасової, фізичної активності. Цього року ми зосередимося на послідовності та стабільності тренувань замість періодичних. Здорова регулярність допоможе вгамувати стрес і налагодити зв'язок з тілом.

Домашній тренажерний зал

Килимок для йоги і кілька гантелей - це вже вагомий внесок у своє домашнє спортивне життя. Однак, коли простір дозволяє, можливо пора придивитися до серйознішого інвентарю? Зараз на ринку є компактні бігові доріжки, лави для піднімання штанги, м'яч для вправ та багато інших класних пристосувань, які урізноманітнять фітнес-рутину.

Відновлення - основа всього

Це не нова ідея, а факт, який ми усвідомлюємо все краще - дні відпочинку та активне відновлення надзвичайно важливі для здоров'я тіла і розуму. Стретчинг має першорядне значення, чи то заняття вдома, з тренером чи похід на масаж або фізіотерапію.

Пілатес

651c4c6d8259b.webp

Улюблена активність моделей - пілатес - допомагає зміцнити м'язи кору та полегшити біль у спині. А також це чудовий спосіб зміцнити м'язи тазового дна. Пілатес допомагає налагодити зв'язок з відчуттями в тілі, збільшити силу та пружність м'язів, а також покращити настрій.

Тренування на відкритому повітрі

Парки та лісопарки стали улюбленим місцем для пробіжок та йоги під час пандемії. Ці зелені оазиси дозволяли тренуватися на свіжому повітрі, насолоджуючись природою. У новому році ця тенденція буде тільки зростати. Тож шукайте цікаві маршрути поруч з домом і не забувайте захоплювати килимок!

Танці

651c4c7c0232a.webp

Немає кращого способу підняти настрій, ніж потанцювати! Різноманітні танцювальні заняття допоможуть скинути зайві кілограми, а заодно отримати море позитивних емоцій та адреналіну. Тож вирушайте на уроки сальси, зумби чи тверкінгу - танцюйте з усією душею!

Отже, у новому році на нас чекають цікаві фітнес-тренди. Головне - знайти активність до душі і бути послідовним. А регулярні тренування обов'язково принесуть свої плоди у вигляді гарного самопочуття, здоров'я і позитивних емоцій! Приєднуйтесь та тренуйтесь разом з нами!

Автор статті
Адмін