Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Лікування дефектів зору

пт, 8 березня 2024 р.

Здорові очі забезпечують чіткий зір. Але в їх будові можуть виникати порушення, які призводять до розвитку дефектів зору. У багатьох людей проблеми з очима. Деякі люди мають поганий зір поблизу, а інші погано бачать удалину. Треті мають проблему з викривленням зображення. Вади зору не є хворобою, але їх необхідно виправляти. Найпростішим методом корекції є правильний вибір окулярів або контактних лінз.

Лікування косоокості зазвичай починається зі спеціальних вправ і носіння окулярів, які призначає лікар офтальмолог. Якщо це не допомагає, слід розглянути можливість хірургічної операції.

Деякі недоліки (наприклад, короткозорість) можна виправити за допомогою процедури лазерної корекції. В LMC проводиться комплексна діагностика та ефективне відновлення зору https://lvivmedicalcenter.com/services/ophthalmology/ у містах: Львів та Івано-Франківськ. Досконалий результат досягається завдяки професійній команді лікарів та обладнанню останнього покоління. Медичний центр має бездоганну репутацію та безліч позитивних відгуків пацієнтів. Записуйтеся на консультацію лікаря за телефоном: +38 (067) 011 9000

Причини

Правильно функціонуючі очі добре бачать як предмети, що знаходяться поблизу, так і ті, що знаходяться на значній відстані. Це можливо завдяки гнучкості кришталика і так званої акомодації: м’яз ока скорочується та розтягується, змінюючи форму кришталика залежно від того, куди ви дивитесь.

Коли ми дивимося вдалину, лінза сплющується, а коли поблизу – вона округлюється. При цьому змінюється кут заломлення світлових променів, що потрапляють в око, щоб їх можна було точно сфокусувати на сітківці. Тільки тоді зображення предметів будуть чіткими.

Дефекти зору можна розділити на три категорії:

  • аномалії кута заломлення, тобто. порушення рефракції;
  • проблеми з розрізненням кольорів;
  • ослаблення м'язів навколо очного яблука.

Короткий огляд порушень зору

1. Короткозорість

Люди, які страждають на короткозорість чітко бачать предмети лише на відстані до п’яти метрів, а ті, що знаходяться далі – розмиті. Це тому, що кришталик і рогівка занадто опуклі або очне яблуко занадто довге. В результаті промені світла фокусуються перед сітківкою.

Короткозорість зазвичай з'являється у дітей шкільного віку і поступово посилюється до 25 років. Після цього, як правило, сам розвиток припиняється. Тільки у деяких людей подовження очного яблука триває набагато довше, навіть у літньому віці, що, звичайно, пов'язане зі стійким погіршенням зору. Цей тип короткозорості є спадковим і вражає невеликий відсоток людей.

2. Далекозорість

Далекозорість є зворотною стороною описаного вище недоліку.

У цьому випадку очне яблуко коротше звичайного, тому світлові промені фокусуються не на сітківці, а за нею. В результаті об'єкти, розташовані далеко від ваших очей, будуть чітко видні, а далекі - розмито.

Далекозорість зазвичай проявляється в дитинстві з першими спробами читання. Якщо це не виправити, вона стане постійною. Далекозорість також може бути причиною так званої акомодаційної косоокості.

3. Пресбіопія

Це так звана стареча далекозорість, яка зазвичай починає розвиватися після 40 років. Раптом виникають проблеми з читанням – щоб розрізнити літери, потрібно відсунути газету або книгу далі від очей. Це є наслідком процесу старіння очей. З віком гнучкість акомодаційних м'язів зменшується і кришталик поступово втрачає здатність до округлення. Коли людина дивиться на щось особливо уважно, світлові промені, як і при нормальній далекозорості, фокусуються за сітківкою, створюючи розмите зображення.

4. Астигматизм

Це так звана візуальна диспарація. Причиною цього дефекту є аномальна будова ока: як правило, нерівномірна кривизна рогівки або кришталика, через що промені світла заломлюються під неправильним кутом. В результаті астигматики бачать спотворені предмети (наприклад, дивлячись на хрест, вони бачать лише один його фрагмент).

Найбільш поширеним є спадковий астигматизм. Може супроводжуватися короткозорістю або далекозорістю. Однак відомі випадки астигматизму, набутого в результаті травми ока.

5. Дальтонізм

Це популярна назва проблеми з розпізнаванням кольорів – особливо червоного та зеленого (дуже рідко – фіолетового). Це пов'язано з розладом сітківки супозиторіїв. Іноді виникає повна кольорова сліпота (так званий дихроматизм). Люди, які страждають від нього, сприймають світ як чорно-біле кіно.

Дальтонізм може бути вродженим і набутим – перший є спадковим дефектом.

Переважно страждають чоловіки – близько восьми відсотків. Набута кольорова сліпота може бути наслідком захворювань сітківки ока або побічної дії деяких ліків. У більшості випадків люди з дефіцитом кольору при народженні не підозрюють про дефект, оскільки їхня гострота зору зазвичай нормальна.

Дальтонізм, на відміну від інших дефектів зору, не піддається корекції. Тому є протипоказанням, наприклад, до водіння автомобіля.

6. Косоокість

Проблема полягає в тому, що м’язи, які рухають очним яблуком, стають слабкішими, внаслідок чого кут зору одного ока змінюється відносно іншого. Наслідком косоокості є порушення стереоскопічного зору. Людям з косоокістю може бути важко керувати автомобілем або займатися полюванням.

Найпоширенішою формою цієї вади є супутня косоокість. Вона заснована на тому, що дефектне око супроводжує в своїх рухах провідне око, зберігаючи постійний кут відхилення.

Автор статті
Адмін