Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Як діяти, щоб полегшити клімакс?

нд, 27 листопада 2022 р.

Як діяти, щоб полегшити клімакс?

Клімакс є природнім процесом згасання репродуктивної функції. Зазвичай він настає у 40-55 років. Інакше перша стадія клімаксу також називається пременопаузою. Саме у цей час виникають певні симптоми (наприклад нудота при клімаксі), які говорять про те, що репродуктивні можливості вичерпуються.

Слід знати, що перед менопаузою вірогідність зачати та народити є, але вона досить низька. Тож якщо не бажаєте завагітніти, потрібно вживати протизаплідних заходів, застосовувати бар’єрні, хімічні чи гормональні методи контрацепції або їх комбінацію.

Не варто засмучуватись, що настав жіночий клімакс, адже у 25% він не дає симптомів.

Як починається клімакс у жінок?

Нестабільність менструального циклу є першою ознакою. На початку клімаксу місячні можуть бути не за звичним графіком, до якого звикла жінка, а рідше або частіше.

Перші ознаки клімаксу

Можуть бути як усі, так і декілька:

  • приливи;
  • сонливість;
  • роздратованість;
  • депресія;
  • головний біль;
  • коливання ваги;
  • зниження лібідо;
  • нудота;
  • безсоння.

Якщо немає хронічних захворювань, жінка легко переносить клімактеричний період. Симптоми менопаузи іноді непокоять до 10 років. Звісно, інколи доводиться звертатися до лікаря та приймати спеціальні препарати.

Які існують ліки від клімаксу?

Препарати призначають гормональні та негормональні. Головне звертатися до лікаря та не займатися самолікуванням. Ваш стан, включаючи перепади настрою, дратівливість та плаксивість пов’язаний із гормональною перебудовою. Крім ліків від клімаксу, лікар може додатково призначити заспокійливі, в тому числі на травах. До них немає звикання. Ваш стан дуже швидко покращиться.

Намагайтеся також займатися спортом, ходити на прогулянки, їсти здорову їжу. Тоді і сон буде кращим. Не вдавайтесь самостійно до прийому снодійних засобів.

Якщо у вашої мами важко проходив цей період життя, є вірогідність, що вам також знадобиться допомога під час пременопаузи та менопаузи. Проте лікар-гінеколог може допомогти.

Як відтягнути клімакс?

Науково доведено: у жінок, що ведуть здоровий спосіб життя, клімакс настає пізніше. Проте генетична схильність до ранньої менопаузи теж існує.

Можна побудувати раціон так, щоб у ньому було достатньо бобових та риби. Ці продукти містять фітоестрогени та допомагають довше тримати вміст у крові жіночих гормонів на необхідному рівні.

Отже, необхідно додати до меню більше страв із нутом, сочевицею та квасолею. А от від здоби, рису, макаронів краще відмовитись.

Також спитайте у лікаря щодо призначення вітамінних комплексів. Для підтримання жіночого здоров’я необхідно контролювати роботу щитовидної залози та за призначенням лікаря вживати добавки йоду.

Автор статті
Адмін