Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Лікуємо зуби під час вагітності без страху: що треба знати про стоматологічну допомогу майбутнім мамам

вт, 25 жовтня 2022 р.

Багато хто відкладає лікування зубів на потім. І ось звістка про вагітність. Це велика радість, але під час виношування дитини зуби страждають дуже сильно. З них малюк бере кальцій. Тому карієс, пульпіт трапляються часто. Треба діяти та шукати лікаря, який зможе пролікувати зуби у вагітної. Зараз такі технології, що стоматологи у Львові роблять майбутнім мамам майже всі звичайні процедури та маніпуляції.

Вагітність не є протипоказанням для лікування зубів і проведення більшості стоматологічних процедур. Але при відповіді на питання, чи можна лікувати зуби при вагітності враховують певні чинники:

  • триместр вагітності;
  • загальний стан матері та дитини.

Деякі види анестезії протипоказані. Певні періоди вагітності є протипоказом для рентгену, оскільки дитина інтенсивно формується, а рентгенологічне дослідження пов’язане з опроміненням.

Але загалом, при лікуванні зубів під час вагітності, більшість стоматологічних процедур цілком безпечні для мами та малюка. Вони не вплинуть на розвиток плоду. А сучасні знеболювальні нормалізують емоційний стан майбутньої матусі, дозволять уникнути неприємних відчуттів. Дуже важливий психологічний стан, щоб хвилювань було якнайменше.

Головне, що треба зробити, якщо ви вагітні:

  • у першому триместрі навідатися до стоматолога;
  • звернутися за лікуванням до клініки, яка дружньо ставиться до майбутніх матусь, розуміє їх стан, у якій працюють професійні, чуйні, толерантні лікарі.

Що буде, якщо відкласти лікування зубів при вагітності?

Не варто відкладати лікування зубів вагітним. Це може призвести до виникнення небезпечних для здоров’я та життя запальних процесів, втрати зубів, дорожчого лікування в майбутньому. Один варіант гірший за інший. А отже, якщо є проблема, то вирішуйте її до пологів. Боятися та чекати не варто.

Лікар обере безпечні препарати та матеріали, зважаючи на ваш стан та якісно пролікує зуби, уражені карієсом чи пульпітом. Поширеними є і проблеми з яснами, які часто кровоточать у майбутніх мам. Тому потрібна професійна гігієна та спеціальний догляд за ними. Усе буде добре, не бійтеся та лікуйтеся вчасно. Тоді після народження дитини ви будете займатися доглядом за нею, а не терміново рятувати зуби.

Під час вагітності у вас більше часу, щоб дбати про себе. Знайдіть кілька годин для відвідування стоматолога. У Львові є достатньо кваліфікованих лікарів, які можуть повністю відновити здорову усмішку. Для них лікування зубів у вагітних є буденною справою.

Автор статті
Адмін