Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Як прибрати тріщини на шкірі?

пт, 23 червня 2023 р.

Тріщини на шкірі можуть бути симптомом хвороб, а можуть виникати під впливом зовнішніх негативних факторів. Взимку вітер та холод висушують шкіру, від чого з’являються тріщини на губах, на руках. Влітку, коли повітря сухе і гаряче, також можуть тріскатися губи. А ще суха шкіра на руках і тріщини наслідок недостатнього догляду. Як боротися з тріщинами на шкірі і як може допомогти Бепантен?

Чому виникають тріщина на шкірі

Найчастіше тріщини стають наслідком дії холоду. Якщо руки на захищені в зимовий час, можуть з'являтися як мікротріщини, так і помітні і дуже болючі глибокі пошкодження. Також причиною тріщин може бути дуже суха шкіра. При нестачі вологи шкіра втрачає еластичність і починає тріскатися навіть без видимого зовнішнього впливу.

Ще одна причина утворення тріщин – хвороби. Наприклад, у хворих на цукровий діабет часто поваляються ушкодження шкіри стоп. Це пов'язано з порушенням природного зволоження. Недостатнє потовиділення пересушує шкіру і вона тріскається. Це викликає дуже болючі відчуття при ходьбі.

Ще одна причина виникнення тріщин – вік. З роками шкіра стає сухою, особливо на руках, тому вона більше більш чутлива до ушкоджень.

Як лікувати тріщини шкіри

Перше, що потрібно зробити – це пом'якшити шкіру. Для пом'якшення використовуються олії, якими потрібно мазати проблемні ділянки. Але потрібно бути дуже обережним з використанням таких пом'якшувальних засобів. Якщо тріщина глибока і йде кров, необхідно намагатися, щоб жирна субстанція не потрапила в рану. Живлення ороговілої твердої шкіри пом'якшує і не дає можливості утворюватися новим тріщинам.

Друге, чому потрібно приділяти особливу увагу – зволоження. Такі засоби можна використовувати навіть при тріщинах шкіри, спричинених псоріазом та екземою.

Щоб шкіра на ступнях не тріскалася, необхідний регулярний догляд. Педикюр з видаленням ороговілої шкіри на п'ятах допоможе забути про тріщини у будь-яку пору року.

Якщо тріщини вже утворилися, необхідно використати якісні засоби. Компоненти Бепантен мазі зволожують шкіру, вона стає м'якшою та еластичнішою. Також провітамін В5 прискорює загоєння тріщин на шкірі. Якщо шкіра досить зволожена та еластична, нові тріщини не утворюються, знижується інтенсивність больових відчуттів, легше ходити.

Коли тріщина на шкірі спричиняє звернутися до лікаря

Насамперед такі тріщини – це ворота для інфекції. Якщо шкіра навколо тріщини почервоніла, болить, стала гарячою – це привід обов'язково показати уражену ділянку лікаря. Можливо, через тріщину проникла інфекція та розпочався запальний процес. Він потребує уваги з боку фахівця. Лікар пропише курс лікування.

Якщо тріщини не проходять тривалий час при достатньому живленні та зволоженні шкіри, також краще записатися на консультацію до фахівця. Не варто захоплюватися домашніми процедурами та самолікуванням. Причини тривалого загоєння можуть бути серйознішими і ніяк не пов'язаними з сухістю шкіри.

Автор статті
Адмін