Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Як кондиціонери допомагають підтримувати чистоту повітря в клініці

ср, 3 січня 2024 р.

Для здоров'я та гарного самопочуття породіль і новонароджених важливий температурний режим, підтримувати який з високою точністю допомагає кондиціонер. Основне завдання, для вирішення якого встановлюють цю техніку – охолодження повітря в спеку. У медичних закладах завдання обігріву взимку, як правило, покладається на систему централізованого опалення, але нерідко виникає потреба в резервному, допоміжному обігріві в міжсезоння. З цим завданням кондиціонери теж справляються. А ще вони здійснюють фільтрацію повітря, його очищення від різноманітних домішок.

Види фільтрів у кондиціонерах

Будь-який кондиціонер оснащується сітчастим фільтром для грубої очистки повітря, але уловлювання великих механічних частинок – це ще не повноцінне очищення. Сучасні кондиціонери комплектуються багатокомпонентною системою фільтрів з різними принципами очищення повітря, які доповнюють один одного:

  • електростатичний фільтр завдяки статичному заряду притягує та затримує навіть дрібні механічні частинки;
  • фотокаталітичний вловлює пари летких речовин, нейтралізує неприємні запахи;
  • сорбенти (активоване вугілля або хітозан) мають здатність поглинати домішки та запахи;
  • іони срібла нейтралізують хвороботворні мікроорганізми, які знаходяться в повітрі.

Також фільтри покривають або просочують іншими речовинами з антивірусною, антиоксидантною, антисептичною дією (катехін, вітамін C тощо).

Сітчастий фільтр необхідно знімати, промивати та просушувати, коли він забруднюється. Цю процедуру можна і потрібно виконувати самостійно, не чекаючи фахівців з сервісного обслуговування. Додаткові фільтри потребують заміни приблизно через півроку після того, як була проведена установка кондиціонера.

Важливість самоочищення теплообмінника кондиціонера

Через утворення конденсату на теплообміннику всередині кондиціонера створюються сприятливі умови для розмноження хвороботворних мікроорганізмів, спор цвілі. Також на пластинах осідає пил, частинки бруду. Щоб попередити забруднення та зараження повітря, яке проходить через корпус кондиціонера, виробники розробили систему самоочищення. Спосіб її реалізації в кондиціонерах різних брендів і серій різниться:

  • осушення теплообмінника – найпростіший спосіб очищення, режим активується автоматично. Після відключення компресора вентилятор деякий час продовжує працювати та обдувати теплообмінник. Осушення попереджає застій конденсату, появу затхлого запаху, розмноження цвілі, але малоефективне в боротьбі зі скупченням бруду;
  • стандартне самоочищення (активується примусово). Спочатку кондиціонер переходить в режим роботи з активним утворенням конденсату, який стікає в піддон і змиває забруднення, потім – у режим осушення;
  • Self-Clean – технологія заснована на різкому перепаді температур, спочатку часточки бруду скупчуються в наморозі, а коли вона розтоплюється, стікають з водою та виводяться через дренажну систему;
  • Double Self-Clean – після заморожування, відтавання й осушення активується режим стерилізації – протягом півгодини підтримується висока температура теплообмінника (56°С). Крім видалення забруднень ця технологія забезпечує знищення хвороботворних мікроорганізмів.

У лікарнях, клініках, поліклініках найкраще встановлювати кондиціонери з технологією Double Self-Clean. Вона реалізована в останньому поколінні кондиціонерів Cooper Hunter і ще низки брендів.

Кондиционеры в медучреждениях

Автор статті
Адмін