Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Спорт після пологів - власний досвід тренера

ср, 19 жовтня 2022 р.

У житті жінки настає особливий та відповідальний етап – народження дитини, після якого важливо правильно підходити до догляду за собою. У цей період потрібно обов'язково знаходити час для себе, стежити за своїм моральним станом та відпочивати. Найчастішим запитанням серед жінок-відвідувачів, звісно ж, є: «Як повернути форму після пологів?». Тут важливо не зациклюватись на тому, як скинути вагу, а дбати про своє здоров'я в цілому, про повернення м'язів у тонус, відновлення сил. Звідси виникає питання:

Коли можна починати займатися спортом?

Медик з вищою освітою, реабілітолог, тренер персональних тренувань (Фітнес клуб «Ліга») та мама 2-х дітей Тетяна Яремків, поділилась власним досвідом у спорті після пологів:

6347c918d14de.jpeg

У кожної жінки післяпологове відновлення проходить по-різному. Це залежить від фізичної підготовки жінки до вагітності та складності пологів. Є жінки, які готові займатись фізичними вправами вже через 4 тижні, але більшості потрібно зачекати 2-3 місяці. Тому варто слідкувати за своїм здоров'ям, і починати занятті тоді, коли тіло відновиться і буде готове до навантажень. Також дуже важливо проконсультуватися з лікарем.

Які вправи можна виконувати?

Варто розпочинати заняття з прогулянок, розминки, дихальних вправ, легкої розтяжки. Навантаження треба вводити дуже поступово.

Вправи, які можна робити:

  • присідання без ваги;
  • махи ногами;
  • вправи на верхню частину тіла з невеликою вагою;
  • вправи з резинкою.

Вправи для укріплення м'язів живота та зменшення діастаз:

  • бокові планки;
  • бокові скручування;
  • тазовий (сідничний) міст.
6347c918e27dc.jpeg

Також корисно виконувати вправи на грудні м'язи для збільшення

лактації. Внаслідок покращення кровообігу посилюються приливи молока. Існує міф: якщо жінка займається спортом, то пропаде молоко. Це не правда! Якщо правильно підібрані навантаження, є збалансоване харчування і достатній сон, то лактація лише збільшиться!

Що НЕ можна робити?

У жінок після пологів, внаслідок розходження м'язів живота, є так званий діастаз. У більшості він зникає через 2-3 місяці після пологів. Проте перевірити його наявність потрібно в лікаря. Перед заняттям фітнесом жінка має пройти огляд, і тоді він визначить, чи можна виконувати фізичні вправи. Якщо діастаз присутній, то заборонені такі вправи, які можуть збільшити розходження м'язів живота:

  • планки;
  • качання пресу;
  • скручування;
  • віджимання.

Отже, щоб жінка правильно й без шкоди для свого здоров'я почала займатись спортом після пологів, необхідно проконсультуватися з лікарем. Також важливо правильно харчуватись, висипатися й відпочивати. Найкраще займатися під наглядом професійних тренерів, які допоможуть скласти персональне тренування та раціон саме для вас. Правильно підібрані фізичні вправи необхідні, адже дітям потрібна здорова мама!

Автор статті
Адмін