Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Як підготуватися до народження дитини: долаємо страхи перед пологами під час війни

чт, 6 липня 2023 р.

Хвилюючий час підготовки до вагітності ставить перед жінкою чимало питань. Звісно, особливо багато їх у тих, хто народжує вперше. Добре, якщо мама, бабуся чи старша сестра поруч. Але не все можна розповісти близьким, а проблеми з організмом взагалі вирішують тільки лікарі. У нашій культурі досить поширене таке явище, як замовчування проблем, щоб не турбувати рідних та друзів.

Підготовка до вагітності займає певний час. Треба і перевірити стан здоров’я, і підлікувати хронічні захворювання. А ще чимало бажаючих ходити на курси підготовки до пологів. Важливі як професійні, так і людські якості акушера-гінеколога, який буде спостерігати вагітність.

Куди звернутися за порадою та для ведення вагітності?

Львів є досить зручним для проживання містом. Тут є і кафе, і безліч навчальних закладів. Без проблем ви знайдете салон краси для матусі чи барбершоп Львів центр для батька. Місто приваблює своєю архітектурою. Тут можна сходити у театр чи на концерт.

Але коли жінка планує вагітність, усі її попередні турботи відходять на другий план. Вона шукає досвідченого гінеколога і пологовий будинок, де майбутня дитинка побачить світ. Цей хвилюючий досвід залишається з жінкою на все життя.

Багато років не було традиції перед пологами звертатися до неонатального психолога. Вважалося, що пологи є природним процесам, майбутня мама має просто взяти себе в руки і довіряти природі та лікарям. Не було достатньо знань про післяпологову депресію. Зараз навіть у новинах можна побачити чи прочитати, до чого призводить ігнорування цієї проблеми.

У країні війна, і вагітним та породіллям дуже важко подолати стрес. Виїхати можуть не всі. Якщо ви почуваєте себе погано, відчуваєте страх та зневіру, звернення до психолога допоможе подолати цю кризу. Звісно, у вас має бути відносно безпечне місце, яке можна використати як укриття під час повітряних тривог.

Мама потрібна дитині як опора. Але як нею стати, якщо ви не відчуваєте міцної опори всередині, налякані та зневірені? Психолог не лікує, не призначає таблетки. Він слухає. Вміння вислухати дуже цінне. І не завжди у близькому оточенні майбутньої мами є людина, якій можна довірити свою душу та психологічне благополуччя.

Що може зробити майбутня мама для легкого перебігу вагітності та пологів?

Як стати більш впевненою? Що б ви не обрали, дотримуйтесь порад акушера-гінеколога щодо:

  • способу життя;
  • прийому вітамінів;
  • лікування захворювань перед вагітністю.

Як щодо фізичних навантажень? Вагітність не є хворобою. Більшості жінок можна в період підготовки до вагітності та при виношуванні дитини займатися йогою, відвідувати басейн. Це потрібно для зміцнення спини, пресу, серця та судин.

Якщо до вагітності ви займалися спортом, а з виношуванням немає проблем, можете продовжувати. Звісно, це не стосується, наприклад, боротьби чи важкої атлетики. Все узгоджуйте з лікарем. При токсикозі, проблемах з нирками про спорт можна забути. Дитина важливіша за власні амбіції.

Має значення ваш вік. Після 40 років дуже бажано пройти консультацію генетика. Дотримуйтесь його рекомендацій. Інколи акушер-гінеколог може направити до генетика за результатами УЗД плоду. Це не має вас бентежити. У більшості випадків така міра превентивна, профілактична.

Від підготовки залежить легкість її перебігу і безпроблемність пологів. Все у ваших руках!

Автор статті
Адмін