Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Планування вагітності: як правильно підготуватись?

ср, 20 березня 2024 р.

Щоб збільшити шанси на легке протікання вагітності та народження здорового малюка, майбутнім батькам слід завчасно подбати про своє здоров'я. Лікарі рекомендують починати підготовку за 3-6 місяців до запланованого зачаття. Один з важливих етапів — лабораторне обстеження, щоб перевірити готовність жінки до виношування дитини і впевнитись у відсутності хвороб у чоловіка. Лабораторія Гемо Медика дозволяє швидко здати аналізи у Львові та 80 інших населених пунктів країни. Прийом за записом і зручний формат роботи відділень дозволяє пройти діагностику без зміни своїх планів і пропуску роботи.

NRFhBOBgp1rUoXcudAQ0XR2BhhXcGslc6xRtfRWXpYhIpOJN0v7gpcqrc7iwgS2QK7MbiowwJa57LAOaCwsbIV8XDRdCncCtRtArQsnU3fkUvFyB2FQlIbyfJuW-ikQch1P_2BaaMtiGK_MIexMFxiQ

Підготовка жінки: з чого почати

Спочатку жінці необхідно відвідати гінеколога. Лікар починає зі стандартного збору анамнезу: які засоби контрацепції використовує пацієнтка, чи були раніше вагітності та пологи, чи регулярний цикл, чи є у родині випадки генетичних захворювань тощо. Далі проводиться гінекологічний огляд у дзеркалах, взяття мазків, УЗД органів малого таза та молочних залоз.

Подальша тактика лікаря залежить від результатів консультації. Будь-які гострі захворювання потрібно вилікувати, а хронічні — стабілізувати, щоб вони не завадили вагітності. Також гінеколог порадить, коли треба припинити використання протизаплідних засобів, та відповість на будь-які запитання.

За потреби додатково проводять консультації профільних лікарів: кардіолога, ендокринолога, офтальмолога. Під час вагітності дуже часто загострюються проблеми з зубами, тому на етапі планування рекомендується відвідати стоматолога.

Які аналізи треба здавати жінці перед вагітністю

При плануванні вагітності треба комплексно перевірити стан організму, а не тільки репродуктивної системи. Щоб оцінити поточний стан здоров'я та готовність до зачаття, лікарі зазвичай призначають:

  • клінічний аналіз крові;
  • аналіз на групу крові та резус-фактор;
  • біохімічний аналіз крові з нирковими та печінковими пробами;
  • аналіз на глюкозу крові натщесерце;
  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз на інфекції TORCH-комплексу;
  • аналізи на венеричні інфекції.

Всі ці дослідження проводяться у філіях приватної лабораторії https://hemomedika.com.ua/, яка пропонує широкий перелік послуг, комфортні умови та невисокі ціни. У медлабораторії можна замовити і оплатити послуги онлайн, щоб отримати знижку. Також у Гемо Медика є спеціальні пакетні пропозиції — комплекси аналізів за акційною вартістю.

Ae3QZyvyBRFqUZ_yWTtgBG6e9byHpnIz6HMO85_bEMo8_DvABFj_12QtNob84-8NF8q7yxzG9zon7CvDenVrlgX2_DJoKMiE3hmF9HJYftqdzt8o99vi5fMYsKqRysRYTT8mnhFdCo11Pq6c6Cei9NE

Вакцинація перед вагітністю

Надійний захист від інфекційних хвороб дуже важливий, адже під час вагітності імунітет жінки буде працювати за двох. Рекомендований перелік щеплень:

  • проти кору, краснухи та паротиту (КПК) — якщо жінка не вакцинована або за результатами аналізу на антитіла не має достатнього рівня захисту;
  • проти грипу;
  • проти COVID-19;
  • проти вітряної віспи — якщо жінка раніше не хворіла та не була щеплена;
  • проти дифтерії та правця — якщо остання ревакцинація була більш ніж 10 років тому;
  • проти гепатиту B — якщо жінка з якихось причин не вакцинувалася раніше.

Чи потрібно пити вітаміни

Гіповітаміноз — типова проблема українців, тому для підвищення шансів на зачаття та профілактики ускладнень лікар може призначати різні препарати. Найчастіше використовують фолієву кислоту, яка потрібна для розвитку нервової системи дитини під час вагітності. Також лікар може порадити вітаміни D та E, препарати заліза, йоду, кальцію. Зверніть увагу, що приймати будь-які ліки та біоактивні добавки можна лише за призначенням спеціаліста.

1kx1u0Fx9S3gSkwEovnffXZnydWejz232wNP6fSttfgy3KYsEKPAZMrjrXnsooH7rscxVwGjt0gfkKymGl-e93BLOhznnJNu76w-tFgUdo_avQKsjEO1o8qgzPUhuGg7iLeCNJl-IacsciJmvxQSsQA

Підготовка чоловіка — чому це важливо

Здоров'я і розвиток майбутньої дитини залежить від генетичного матеріалу, який малюк отримує порівну від обох батьків. Тому чоловікам теж потрібно підготуватись до запланованого зачаття. Основні кроки:

  • відвідати консультацію уролога-андролога та пройти стандартний огляд;
  • здати аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • здати аналіз крові на групу та резус-фактор;
  • здати спермограму — головний показник репродуктивного чоловічого здоров'я, від якого залежить вірогідність зачаття.

Повний цикл утворення та дозрівання статевих чоловічих клітин триває близько 2,5 місяців. Саме тому за 2-3 місяці до зачаття рекомендують відмовитись від шкідливих звичок: паління цигарок та електронних сигарет, вживання алкоголю. Також варто збалансовано харчуватись, підтримувати рухову активність, вести регулярне статеве життя. Дотримання цих порад покращує якість сперматозоїдів та сприяє зачаттю здорової дитини.

Автор статті
Адмін