Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Мастопатія, біль у грудях. Що робити?

вт, 29 серпня 2023 р.

Якщо ви відчули біль у грудях чи ущільнення, саме час відвідати гінеколога. Звичайно, ви можете бути налякані. Проте варто довіряти досвіду лікаря. Він скаже, що робити далі. Досвідчений гінеколог або призначить лікування цієї проблеми сам, або направить до мамолога - спеціаліста, який займається саме проблемами молочних залоз: мастопатією, маститом, фіброаденомою. Вкрай рідко, коли є підозра на наявність пухлини, може бути залучений до огляду онколог.

Гінеколог проведе огляд на кріслі та обстежить груди. Саме таким має бути порядок дій, оскільки молочна залоза та репродуктивна система пов'язані між собою. Протягом менструального циклу рівень гормонів постійно змінюється. І груди реагують на це, особливо з віком. А жінки часто можуть не помічати якихось змін у них, пов’язувати неприємні відчуття з ПМС чи годуванням дитини.

До того ж, наші жіночки не звикли ходити до лікарів, жалітися на свій стан. На них господарство, діти і чоловік, майже у кожної робота. Нема коли займатися собою. А ще одвічний страх: раптом щось-таки знайдуть…

Діагностика при мастопатії, при болі у грудях

До 35 років призначається УЗД, яке добре виявляє будь-які структурні зміни молочної залози. А у більш зрілому віці інформативною є мамографія. Вона дозволяє провести ранню діагностику доброякісних та злоякісних пухлин.

Обидва дослідження є швидкими, безболісними, інформативними.

Лікування мастопатії

Сучасні протоколи лікування все менше включають гормональних препаратів через їх побічну дію. Перевагу надають лікам природного походження, таким, наприклад, як https://mastodynon.com.ua/mastopatiya-i-beremennost/

Ці ліки є у двох формах:

  • краплі;
  • капсули.

Клінічний досвід застосування Мастодинону підтверджує його безпеку і клінічний ефект. Ці ліки мають мінімальну побічну дію, індивідуальна чутливість до компонентів зустрічається рідко.

Які ще методи лікування мастопатії, болю у грудях ефективні?

Жінці потрібно переглянути спосіб життя і харчування. Варто відмовитись від алкоголю, тютюну, енергетичних напоїв.

Забудьте про міцну каву, чай і сон менше ніж 7 годин на добу.

Так, основою терапії мастопатії є дбайливе ставлення до себе. Покращивши свої щоденні звички, ви поліпшите гормональний фон. Саме через його нестабільність і відбувають зміни у грудях, жирова тканина заміщується на сполучну.

Лікар може також розповісти вам про стратегію боротьби зі стресом, який нерідко запускає небажані процеси переродження тканин у молочних залозах.

Дуже важливо не забувати про періодичні огляди у гінеколога, а також самообстеження грудей. Не всі ущільнення грудей є злоякісними. У більшості випадків позбутися проблеми можна без операції, опромінення та інших “страшних” методів. Але це лише у випадку вчасного звернення до лікаря.

Автор статті
Адмін