Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Ліки від нежитю

пн, 8 січня 2024 р.

Нежить — небажаний супутник, від якого всі намагаються позбутися якомога швидше. Симптоми нежиті неприємні:

  • чихання;
  • головний біль;
  • ринорея;
  • слабкість;
  • ускладнення дихання.

Не можна ігнорувати ці симптоми, так як ускладненням можуть бути: отит, синусит, фронтит, риніт, етмоїдит, гайморит. Найгірше, коли захворювання стає хронічним. Обов’язково треба правильно підібрати ліки від нежитю.

Причини виникнення нежитю

Не завжди нежить — симптом застуди. Іноді схожі симптоми можуть бути результатом переохолодження, алергії, вірусної інфекції, бактеріальної інфекції. ГРВІ — найчастіша причина.

Найголовніше — лікувати не симптом, а саме причину виникнення хвороби, Щоб уникнути бактеріальних ускладнень, набряку слизових оболонок, ускладнення дихання, а також порушення роботи слухової труби.

Види ліків від нежитю

В аптеках є широкий асортимент ліків від нежитю. Не купуйте будь-які, потрібно розібратись в їх різновидах. Критеріями вибору повинні бути показання до застосування, протипоказання та ціна. Найдешевші препарати, скоріш за все, тільки знімають симптом та на деякий час позбавляють від нежиті. Лікуючі препарати коштують недешево.

Судинозвужуючі краплі

Симптоматичне лікування набряку слизової оболонки. Судинозвужуючих препаратів найбільша лінійка. При виборі звертайте увагу, що існують препарати для дітей і дорослих. В них різна концентрація діючої речовини. В основі вони мають:

  • оксиметазолін;
  • фенілефрин;
  • ксилометазолін;
  • нафазолін.

Протимікробні краплі

Препарати для лікування при вірусних та бактеріальних інфекціях. Але це два різні препарати.

Противірусні — підвищують імунітет та пригнічують реплікацію вірусів. В складі ці препарати містять інтерферон. Їх можна вживати дітям та вагітним жінкам.

Антибактеріальні — борються з патогенними бактеріями. В складі мають антибіотик, тому з обережністю назначають дітям та вагітним.

Препарати для промивання носових пазух

Ефективний засіб для профілактики та лікування інфекцій. В складі містять морську воду або морську сіль. Поділяються препарати на:

  • ізотонічні — для гігієни та промивання носових пазух від бактерій та вірусів;
  • гіпертонічні — для видалення слизу та зняття закладеності.

Краплі від алергічного нежитю

Два види препаратів від алергії:

Перший блокує H1-гістамінові рецептори. Знімає набряк, полегшує дихання і перебіг алергічної реакції.

Другий на основі гормону — глюкокортикоїду. Препарат має протизапальну та протиалергічну ефективність. Це важка артилерія, яка йде в хід, коли антигістамінні препарати не допомагають, або алергія має важкий перебіг.

Іноді в комбінації призначають і судинозвужувальні препарати.

Фітопрепарати

Засоби, які виготовлені на натуральних компонентах. Такими можуть бути: мазі, спреї, гелі, на основі рослинних екстрактів чи олій. Добре лікують запалення, зволожують носові проходи. Препарати безпечні, але можуть містити компоненти, які протипоказані алергікам.

Колоїдні засоби

Препарати у вигляді крапель, спрею чи порошків для приготування крапель. Антисептичну дію надають компоненти з іонами срібла. Ефективні при вірусній, бактеріальній інфекції, а також при грибку.

Рекомендації

Перед купівлею та вживанням будь-якого препарату, треба консультуватись у лікаря. Судинозвужувальні препарати викликають звикання та залежність, тому не приймайте їх більше 5 днів. Звертайте увагу на вікові обмеження та протипоказання.

Автор статті
Адмін