Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Донорство яйцеклітини: популярні міфи про процедуру

пн, 22 квітня 2024 р.

Штучне запліднення вже давно не викликає серйозних протестів і за останні десятиліття цей напрямок активно розвивається, допомагаючи багатьом парам здійснити мрію про батьківство. Розвиток технологій відкриває нові можливості, забезпечуючи значне підвищення шансів на зачаття навіть для тих, хто раніше вважався безнадійним в цьому плані. Різноманітні методи сприяють цьому процесу.

Донорство яйцеклітини є одним із методів допоміжних репродуктивних технологій, який передбачає передачу здорових зрілих статевих клітин від донора до реципієнта – жінки, що не може зачати самостійно. Важливо, щоб донація відбувалася на добровільній основі та фіксувалася письмово, а також щоб вона відповідала законодавству, зокрема, наказу № 787 МОЗ України. можна дізнатися на сайті репродуктивної клініки “Альтернатива”.

Міфи про донорство яйцеклітин

Міфи, пов'язані з донорством або донацією яйцеклітин, є так само поширеними, як і міфи про інші аспекти штучного запліднення. Часто вони виникають там, де не вистачає достатньої інформації. Ми зібрали найпоширеніші з них та розкажемо детальніше про програму.

  1. **Жінка-донор ризикує залишитися безплідною
    **У момент народження у жінки сформований весь її оваріальний резерв, що становить приблизно мільйон фолікулів. Щоразу під час менструального циклу дозріває лише одна або дві яйцеклітини, тому неможливо вичерпати запас донацією.
  2. **Процедура донації безповоротно погіршує здоров'я
    **Процедура донації не проходить для здоров'я безслідно, але вона не погіршує здоров'я безповоротно. Як і будь-яке медичне втручання, донація має свої ризики. Однак, у останні роки методи стимуляції та медикаменти для неї значно покращилися, зменшивши ризик виникнення ускладнень.
  3. **Гормональна стимуляція може призвести до збільшення ваги жінки
    **Під час гормональної стимуляції жінка може набирати вагу через затримку води в організмі. Деякі жінки можуть відчувати підвищений апетит під впливом гормонів, але тривалість програми, зазвичай становить лише кілька тижнів, що виключає значний набір ваги.
  4. **Донори яйцеклітин - наркоманки та алкоголічки
    **Це твердження абсолютно не відповідає дійсності, адже перед участю у донації кандидат повинен пройти повне медичне обстеження. В таких умовах приховати будь-яку залежність абсолютно неможливо.
  5. **Дитина може мати нестерпний характер
    **Насправді, характер дитини формується не тільки за наслідками генетичних факторів, але й у значній мірі залежить від умов виховання та оточуючого середовища. Навіть здібності дитини не повністю визначаються генами, а виявляються залежно від того, які умови їй надають для розвитку. Крім того, біологічне споріднення не гарантує або не заперечує абсолютної подібності у характері, або легкості взаємодії з дитиною.
  6. Зовнішність дитини буде непередбачена
    Неможливо передбачити, на кого буде схожа дитина, яка народилася за допомогою ні природного, ні штучного запліднення. Зазвичай пари обирають жінку, яка має схожість з біологічною матір'ю, але зовнішні дані не завжди відображаються у дитині так, як ми цього очікуємо. Це підтверджується прикладами з реального життя: брати і сестри часто виявляються зовсім несхожими один на одного.
  7. **Даними донорів можуть скористатися зловмисники
    **Дані донорів не доступні в Інтернеті, та ймовірність використання їх зловмисниками дуже мала. Інформація про донорство є повністю конфіденційною. Навіть пари, що обирають донора яйцеклітини, не отримують особистих даних про них. Інформація, що надається, обмежується описом зовнішності, антропометричними даними (ріст, вага), деякими медичними параметрами, такими як група крові та резус-фактор, і освітою, при цьому без зазначення конкретних навчальних закладів та дат. Не існує відкритих баз даних.

Процедура донації як спосіб реалізації мрії

Якщо ви розглядаєте можливість долучитися до програми донорства, врахуйте, що при правильному виборі клініки ця ініціатива не має негативних наслідків. Більше того, це може поліпшити ваше фінансове становище, а також допомогти здійснити чиюсь мрію про материнство.

Автор статті
Адмін