Будинок іграшок UA
У кого народжувати у Львові?
рейтинг лікарів-гінекологів нашого міста

Аналізи для вагітних

пн, 29 серпня 2022 р.

Отже, ви стали на облік при вагітності. Його сенс в тому, щоб стежити за вашим станом та розвитком дитини. Якщо лікар призначив дослідження, це означає, що треба його зробити відразу. Кожен аналіз здається у певному триместрі.

Вчасне виявлення відхилень у стані здоров’я матері допоможе призначити безпечне лікування та доносити вагітність. У деяких випадках лікар вважає за доцільне госпіталізувати вагітну. І лякатися цього не слід. Як і тих досліджень, які виявляють вроджені генетичні аномалії. Це стандартна процедура. Те, що лікар призначив вам скрінінг, не означає, що із дитиною щось не гаразд.

Аналізи при вагітності у першому триместрі

В першому триместрі Львів лабораторія рекомендує здати такі дослідження та аналізи:

  • загальні клінічні аналізи сечі та крові для виявлення загального стану організму, того, як працюють нирки, що мають посилене навантаження;
  • бактеріальний посів сечі для виявлення запалення сечостатевої системи, яке може часом мати прихований характер;
  • аналіз крові на вірусні гепатити B та C, які не дають симптомів, але їх можна підхопити навіть у перукарні, стоматології чи статевим шляхом;
  • аналіз на ВІЛ, який поширений серед усіх прошарків населення та вже не є хворобою наркоманів;
  • коагулограму, щоб виявити, чи нормально згортається кров;
  • біохімічний аналіз для загальної оцінки роботи органів та систем;
  • визначення рівня певних гормонів щитоподібної залози;
  • RW (на сифіліс);
  • групу крові та резус-фактор для того, щоб передати цю інформацію у пологовий будинок, де інколи потрібне переливання крові, якщо пологи важкі.

Гінеколог робить огляд, призначає мазок на флору, онкоцитологію. Інколи потрібні додаткові дослідження, якщо є хронічні захворювання. Може бути призначена кольпоскопія, щоб оцінити стан шийки матки. Або, якщо гінекологу не сподобається аналіз на мікрофлору, він може додатково направити на дослідження, які виявляють статеві інфекції. Якщо є проблеми, то призначається таке лікування, яке буде повністю безпечним для мами та малюка.

Не так давно став обов’язковим пренатальний скринінг. Це спеціальні аналізи крові, які лікар аналізує разом із результатами УЗД. Він виявляє генетичні захворювання дитини.

Аналізи під час вагітності у другому триместрі

Доволі часто зустрічається таке явище, як діабет вагітних, тому контроль глюкози є необхідним. Це особливо актуально для вагітних від 40 років.

Аналізи для вагітної у третьому триместрі

Протягом третього триместру пацієнтка здає загальний аналіз сечі при вагітності перед кожним прийомом лікаря. Це через те, що нирки посилено працюють. І звичайно, знову роблять УЗД для оцінки загального стану малюка. Останнє УЗД потрібне перед пологами для визначення положення плода. Після цього можна приймати рішення, яким шляхом будуть відбуватися пологи.

Кожен аналіз має для лікаря певний сенс. Особливо ретельно він обстежує жінку, якщо вона народжує після 40 років, має певні хронічні захворювання.

Інколи результат одного дослідження може впливати на рішення, народжувати природним шляхом чи робити кесарів розтин.

На точність результатів впливає те, наскільки жінка виконала правила підготовки до аналізів. Лікар має пояснити їх.

Зауважимо, що державні заклади охорони здоров’я роблять лише кілька аналізів. Решту виконують приватні лабораторії.

Підготовка до аналізів для вагітних

Вона потрібна, якщо здаєте кров та сечу. Головне, щоб кров ви здавали натщесерце, не їли нічого жирного ввечері перед здачею.

Для аналізу сечі підходить лише вранішня порція, перед її збором треба підмитися. Посуд, куди збирається сеча, має бути сухим та чистим. Найкраще підійде одноразовий контейнер, який можна купити в аптеці.

Обираємо, де проводити необхідні дослідження

Вам треба буде шукати приватну лабораторію. Таких у нашому місті багато. Проте рівень якості та сервісу різний.

Обирайте лабораторію у Львові, у якій створені комфортні умови для майбутніх мам. Важливо, щоб там працював досвідчений, людяний персонал та було найкраще, сучасне обладнання. Шукайте медичний заклад із зручним розташуванням, неподалік дому. Особливо ви відчуєте слушність цієї поради наприкінці вагітності.

Автор статті
Адмін